Burn out

Steeds meer mensen krijgen te maken met een burn out en dat is ook niet zo vreemd, we vragen immers steeds meer van onszelf. We moeten allemaal werken om onze hoge huren of hypotheek te kunnen betalen. Je kunt wel goedkoper willen wonen, maar vaak is dit gewoon niet meer mogelijk. Je werk moet dus doorgaan, maar daarnaast wil jij natuurlijk ook nog gewoon je hobby’s uit kunnen oefenen. Je wilt bovendien je familie en vrienden blijven zien en dan heb je ook nog het huishouden om voor te zorgen. Al deze zaken bij elkaar zijn een recept voor een burn out. Niet iedereen krijgt hier last van, het verschil zit hem vaak in het perfectionisme van mensen. Als jij al deze dingen doet en je wilt dit ook nog eens allemaal perfect doen, dan kun je er op wachten dat het een keer misgaat. Het is namelijk simpelweg onmogelijk om al deze dingen perfect te doen zonder hier aan onderdoor te gaan. Een mens heeft immers ook gewoon rust nodig, zowel lichamelijk als geestelijk. Door alles zo goed mogelijk te willen doen en door ook alles te willen doen, kun je uiteindelijk zeker te maken krijgen met een burn out!

Oorzaken van een burn out

Hierboven hebben we het al even gehad over de oorzaken van een burn out, maar we zetten hier nog even vier zaken op een rijtje die bij kunnen dragen aan het ontwikkelen hiervan, namelijk:

  • persoonlijke eigenschappen
  • inhoud van je werk
  • eigenschappen van je team
  • kenmerken van je organisatie

Bij persoonlijke eigenschappen moet je dus zeker denken aan perfectionisme, maar je moet ook denken aan de eigenschap dat je geen nee kunt zeggen tegen mensen. Kun je bovendien niet goed plannen en raakt de balans tussen verplichtingen en vrije tijd zoek, dan ligt een burn out al snel op de loer. De inhoud van je werk kan hier ook aan bijdragen. Is het onduidelijk wat er moet gebeuren, maar zit er wel voortdurend druk op de ketel, dan kan dit ook echt een bijdrage leveren aan dat jij langzaam maar zeker opgebrand raakt. Ook de eigenschappen van het team, zowel op je werk als bijvoorbeeld bij je vrijwilligerswerk, kunnen hieraan bijdragen. Als er een slechte sfeer heerst, als er conflicten zijn en als er weinig waardering is, dan kan dit zeker een rol gaan spelen. Ook als de organisatie niet goed bij jou past, als je werkgever niet bij jou past, kan dit zorgen voor meer stress en uiteindelijk tot een burn out.

Voorkomen is beter dan genezen

Als jij wel eens hebt meegemaakt dat iemand in jouw omgeving een burn out kreeg, dan weet je dat dit iets is dat jij niet zelf wilt meemaken. Je wilt dus voorkomen dat dit jou gebeurt. Als jij bovenstaande zaken niet herkent, dan loop je dus al minder risico. Maar er zijn ook een paar stappen die jij zelf kunt zetten om deze problemen te voorkomen. Belangrijk is dat je achterhaalt wat jou stress geeft en dat je dit waar mogelijk wegneemt. Zorgen voor voldoende slaap is ook belangrijk bij het voorkomen van een burn out, net als het zorgen voor voldoende beweging. Praat ook met anderen over de problemen waar jij tegenaan loopt en stel voor jezelf prioriteiten. Wil je meer weten over deze stappen? Dan moet je eens kijken op Zobegaafd.nl. Hier vind je een overzicht van stappen die je kunt zitten om te voorkomen dat je opgebrand raakt, maar ook vind je manieren om te herkennen dat jij of iemand anders last hebt van een burn out. Op Zobegaafd.nl vind je alle informatie over opgebrand raken en dit voorkomen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn