De secutest

De secutest is een handig apparaat wat kan helpen bij de controle van elektrische apparaten of kabels. De machine kan heel snel en eenvoudig een serie van tests uitvoeren waardoor direct allerlei informatie van het geteste toestel te zien is. Het werkt als volgt: de secutest beschikt over een wandcontactdoos. In deze contactdoos kan een te testen apparaat onder spanning worden gezet. De secutest geeft vervolgens een lijst met informatie, waar diverse eigenschappen te zien zijn. Deze eigenschappen zijn netspanning, opgenomen stroom, schijnbaar vermogen, arbeidsfactor, verschilstroom, opgenomen vermogen, inschakelduur. De machine kan verder gebruikt worden voor het meten van gelijk- en wisselspanning, wisselstroom, lekstroom, de temperatuur van het apparaat, en het bepalen van de fase. Wat natuurlijk erg belangrijk is bij het testen van elektrische apparaten is de beveiliging. Omdat het testapparaat direct is aangesloten op de secutest heeft deze een goede ingebouwde beveiliging. Wanneer een gevaarlijke situatie ontstaat (foutieve of gevaarlijke aansluiting) dan stopt gelijk de meting en wordt de machine geblokkeerd. Het toestel is erg gebruiksvriendelijk. Wanneer je eenmaal door hebt hoe het werkt is er geen kunst aan. Het is ook erg handig dat de machine in meerdere talen is in te stellen. Dit kan ontzettend nuttig zijn bij een internationale opdracht. Wanneer in een nieuw gebouw de kabels of de spanning moet worden getest dan kan het werktuig op alle talen van de aanwezige werknemers worden ingesteld. Wanneer een taal niet aanwezig is kan deze gewoon geïnstalleerd worden, geen enkel probleem dus! De secutest gaat heel erg lang mee, het apparaat heeft dus een lange levensduur. Mochten er echter toch beschadigingen optreden dan is het niet verstandig het apparaat nog te activeren. Er zijn bepaalde momenten waarop de secutest niet meer gebruikt mag worden:

  • Bij zichtbare schade
  • Bij beschadiging van de aansluitsnoeren
  • Bij schade na transport
  • Na een lange opslag in ongunstige omstandigheden

Het eerste punt mag duidelijk zijn. Het apparaat mag niet meer gebruikt worden bij zichtbare schade. Dit kan schade aan de buitenkant van de machine zijn, maar ook schade aan één van de onderdelen. Wanneer bijvoorbeeld de draaiknop niet meer functioneert moet het toestel aan de kant worden gezet. Ook moet het testen onmiddellijk worden gestopt bij schade aan de aansluitsnoeren. Wanneer hier een beschadiging optreedt is het lastig in te schatten of de te testen apparaten nog wel veilig getest kunnen worden. Wanneer er interne schade ontstaat na transport is de secutest ook afschreven. Tot slot: wanneer de secutest langere tijd niet is gebruikt kan deze niet langer veilig zijn om mee te werken. Controleer goed of het apparaat is opgeslagen in de buurt van veel vocht of veel stof.

Foutmeldingen van de secutest

In heel veel gevallen functioneert de secutest foutloos. Het te testen apparaat wordt eenvoudig aangekoppeld en vervolgens komt alle informatie op het scherm te zijn. Toch kan er wel eens wat misgaan. De secutest kan een aantal foutmeldingen geven. Deze zijn als volgt:

  • Geen sonde aangesloten
  • Kortsluiting
  • Aansluiting veranderd
  • Onverwachte spanning op de sonde
  • Temperatuur > 70 graden

De eerste test controleert of er daadwerkelijk een machine aan de secutest is gekoppeld. Wanneer je geen te testen toestel aansluit is er natuurlijk ook niks om te meten. De secutest geeft dit kort aan met de tekst: “geen sonde aangesloten”. Om deze melding op te lossen dien je simpelweg wel een sonde aan te sluiten. De tweede melding is die van kortsluiting. Wanneer dit bericht wordt weergegeven kunnen hier meerdere oorzaken voor zijn. Zoek uit wat het probleem is en probeer vervolgens de test opnieuw uit te voeren. Wanneer de foutmelding blijft terugkomen is het apparaat mogelijk defect. De derde melding is die van een verandering in de aansluiting. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer tijdens een test de apparaten ineens ontkoppeld worden. De test kan dan niet worden afgemaakt en er komt een bericht op het scherm. Dit bericht luidt: “De aansluiting van het apparaat werd veranderd. Test opnieuw starten noodzakelijk”. Deze melding spreekt voor zich. Sluit het te testen voorwerp opnieuw aan en de melding zou moeten verdwijnen. De vierde en tevens meest interessante melding is die van een onverwachte spanning op de sonde. Iets gaat mis tijdens de test waardoor een onwerkbare situatie ontstaat. Schakel de secutest uit en probeer het probleem op te sporen. Wanneer het probleem is opgelost moet de melding verdwijnen. Tot slot is er de melding die naar voren komt wanneer de temperatuur van het te testen toestel boven de 70 graden stijgt. De test wordt dan afgebroken. Ook is het belangrijk de wandcontactdoos eerst helemaal te laten afkoelen voor je met een nieuwe test begint. Deze vijf berichten zijn de belangrijkste foutmeldingen die de secutest kan geven. In vrijwel alle gevallen zul je deze echter nooit zien.

Schaf snel aan

Werken met elektrische apparaten kan niet veilig genoeg gebeuren. De secutest stelt je in staat dit eenvoudig te doen. Het gaat hier om gevoelige apparatuur die zorgvuldig geleverd moet worden. Op http://www.meetwinkel.nl/ vind je tientallen producten, allemaal snel en op maat geleverd. Met meer dan twintig jaar ervaring in het vak is deze site de marktleider op het gebied van speciale meetapparatuur. Neem dus vlug een kijkje op deze site en bestel vandaag nog. Je betaalt pas wanneer je de meetapparatuur hebt ontvangen, je hoeft dus niet te betalen voor een product dat je nog niet gebruikt! Alle meetapparatuur wordt geleverd tegen een zeer scherpe prijs!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn