De waarzegster; een eeuwenoud beroep

Wie aan een waarzegster denkt ziet waarschijnlijk een oudere vrouw voor zich. Gehuld in een lange jurk en verschuilend in haar zigeunercaravan. Op haar tafel heeft ze een glazen bol. Als je eenmaal de moed hebt verzameld om bij haar aan tafel te schuiven, zal ze je gaan vertellen wat zij ziet in de bol en hoe jouw toekomst er uit zal gaan zien. Al rond 4000 v.C. was er al het beroep van de waarzegster. Een waarzegster is meestal spirituele vrouw die toekomst voorspellende dromen had. Een waarzegster kwam voor in alle culturen. Zoals in het oude China en Egypte, maar ook in de Westerse cultuur is waarzeggerij al een eeuwenoud fenomeen. Al werd waarzeggerij door christenen wel als zonde beschouwd. Het werd gezien als een heidens gebruik en was om die reden verboden. Een waarzegster heeft vaak iets mysterieus over zich. Vaak wordt gezegd dat ze een zesde zintuig heeft, waardoor ze contact kan leggen met bijvoorbeeld overleden mensen. Uiteindelijk doet de waarzegster een poging om inzicht te krijgen in een vraag of situatie door middel van een proces of ritueel. In sommige culturen had de waarzeggerij een echte religieuze en regulerende functies. Een probleem ontstond echter toen er binnen alle culturen sprake was van ‘kwakzalverij’. Mensen die claimden dat ze de toekomst konden voorspellen, maar dit eigenlijk helemaal niet konden. Op deze manier werd waarzeggerij een machtsmiddel of ‘een goede business’. Doordat de geschiedenis van de waarzeggerij zo lang is, zou ik er nog veel meer over kunnen uitweiden. Het is echt interessant om je er eens in te verdiepen. Voor nu laat ik het bij deze summiere samenvatting.

Verschillende manieren om de toekomst te voorspellen

Het beroep van de waarzegster is tot op de dag van vandaag nog dagelijks te zien. Denk maar aan de programma’s op televisie waarin mensen kunnen bellen en de waarzegster vervolgens aan de hand van het sterrenbeeld antwoord geeft op bepaalde vragen. Dit is misschien wel de meest bekende manier. Naast het gebruik van sterrenbeelden zijn er veel andere manieren om de toekomst te voorspellen. Deze manieren zijn bijvoorbeeld:

  • Tarotkaarten
  • Handlijnen
  • De stand van de ‘sterren’ in het geboortejaar (horoscopen)
  • Koffiedik, theebladeren (hier komt de uitdrukking ‘koffiedik kijken’ vandaan);
  • Runenstenen
  • Een glazen of kristallen bol
  • In China wordt vaak gebruikgemaakt van taoïstische symboliek
  • In Rusland druppelt men gesmolten lood, tin of bijenwas in water
  • De ingewanden van dieren

Je eigen waarzegger op jouw evenement

Wat je misschien ook van de waarzeggerij vindt, het valt niet te ontkennen dat er een leuke sfeer hangt om de waarzeggerij. Laatst had ik een groot themafeest van mijn werk. Voor deze gelegenheid hadden ze allerlei figuranten ingehuurd en dus ook een waarzegger. Ze was helemaal in stijl gekleed en ze stond achter een soort kraampje waarbij je dus je toekomst kon laten voorspellen door middel van tarotkaarten. Het was echt een hele leuke ervaring! Juist omdat ik uit mijzelf nooit naar een waarzegger zou gaan was het heel leuk om eens mee te maken. Er waren ook kinderen op het feest. Hiervoor had ze speciale ‘kinderkaarten’. Ze bracht het allemaal heel leuk met heel veel humor. Later heb ik even nagevraagd bij de organisator van het feest. Het bleek dat ze de figuranten hadden geboekt bij ‘Fabela-Rozo theaterproducties’. Dit bedrijf ontwikkelt eigenzinnige, muzikale en interactieve acts, voorstellingen en workshops voor mensen van 4 tot 104 jaar oud. Is jouw interesse gewekt en zou je meer informatie willen over het boeken van je eigen waarzegger op uw evenement? Kijk dan even op https://www.fabela-rozo.com/waarzegster.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn