Gipsplaat in de bouw

Bouwbestel - GipsplaatVeel mensen hebben al wel eens kennis gemaakt met gipsplaat. Gipsplaat is veelgebruikt bouwmateriaal, bestaande uit een laag gips in combinatie met een laag karton of papiervezel. Het materiaal is ontzettend eenvoudig te bewerken en is erg veelzijdig. In een verbouwing kunnen de platen dan ook op heel veel verschillende manieren ingezet worden. Gipsplaat is te gebruiken om zelf muren te bouwen of om een plafond te maken. Het materiaal wordt bevestigd aan metalen studs om zo nieuwe kamers te maken of bestaande constructies te versterken. Ook kan gipsplaat gebruikt worden om tussenmuren op te zetten of ruimtes te isoleren. Er zijn twee belangrijke types gipsplaten:

  • Gipskartonplaten
  • Gipsvezelplaten

Gipskartonplaten hebben alleen een kern van gips. Om deze harde kern zit karton. Wanneer het gips hard wordt plakt deze aan het karton vast. Een belangrijk voordeel van gipskarton is dat het erg eenvoudig te bewerken is. De plaat kan simpel in specifieke vormen worden gesneden. Bovendien is dit type gipsplaat bestand tegen diverse vormen van beweging. Het karton zorgt voor een goede stabiliteit, waardoor het materiaal goed bestand is tegen beweging of druk. Gipsvezelplaten worden gemaakt van gips en papiervezel. Deze grondstoffen zijn van nature een stuk harder dan karton en daarom heeft een gipsvezelplaat een harder oppervlak. Dit maakt dit type plaat een stuk lastiger te bewerken, maar wel steviger dan zijn tegenhanger. Dankzij dit harde oppervlak zijn de platen beter beschermd tegen schade. Wanneer een kind bijvoorbeeld tegen de platen aanbotst zal dit geen deuken in de muur of op het plafond opleveren. Een gipsplaat kan geleverd worden met ronde hoeken of met aflopende hoeken. Een ronde hoek heeft het belangrijke voordeel dat de plaat na montage niet afgewerkt hoeft te worden. De hoek hoeft niet te worden opgevuld of afgesmeerd. Bij een gipsplaat met aflopende hoeken is dit wel het geval. Toch worden gipsplaten met aflopende hoeken veel gebruikt. Deze platen zijn namelijk handiger voor het maken van een plafond zonder naden. Nadat de platen zijn aangebracht moeten deze natuurlijk nog bewerkt worden. De meeste mensen maken de keuze gipsplaat te beschilderen. Het is natuurlijk ook mogelijk om het materiaal te behangen. Om behang goed aan te brengen wordt het wel aanbevolen de muur eerst mooi egaal te maken door deze te stucen. Er wordt dan een laag met gips of cement tegen de plaat geplaatst. Er is tot slot de keuze om de naden in het plafond dicht te maken of deze open te laten.

Voordelen van een gipsplaat

Gipsplaten worden niet alleen veel gebruikt vanwege hun veelzijdigheid. Ze hebben ook een aantal handige eigenschappen die goed van pas komen. Een aantal belangrijke voordelen van de gipsplaat zijn:

  • Het materiaal weegt zeer weinig
  • Het materiaal is goedkoop
  • De plaat is brandwerend
  • De plaat is geluidsisolerend
  • Een plaat is snel te monteren
  • Het is eenvoudig elektra te leggen

In de eerste plaats is een gipsplaat heel licht. Dit is erg fijn bij de montage. Veel grote platen kunnen tegelijk worden vervoerd en meegenomen. Ook zal het dragen van de gipsplaten niet vermoeiend of uitdagend zijn. Dit voorkomt blessures of vervelende ongelukken tijdens het bouwen. Hiernaast is een gipsplaat goedkoop. Voor enkele euro´s per vierkante meter kunnen de platen vaak al worden aangeschaft. Men moet er wel rekening mee houden dat het frame waar de platen op gemonteerd moeten worden, bijvoorbeeld de metalen studs, niet standaard wordt meegeleverd. Een gipsplaat is brandwerend. Door de chemische samenstelling van het materiaal blijft de temperatuur van een plaat bij brand lange tijd constant. Kristalwater, wat in het gips is opgenomen, verdampt wanneer het materiaal wordt verhit. Dit zorgt dat een gipsplaat intact blijft, zelfs bij langdurige blootstelling aan hoge temperatuur. Bij het maken van een kamer met goede geluidsisolatie kan gipsplaat ook uitkomst bieden. Omdat de plaat uit diverse lagen is opgebouwd houdt dit geluid goed tegen. De platen zijn dan ook ideaal bij het maken van een muziekkamer, of voor extra isolatie van de kamers van volwassen kinderen. Naast dit alles zijn gipsplaten eenvoudig te monteren. De platen kunnen eenvoudig aan een frame worden bevestigd met gipsplaatschroeven. Deze zijn in vrijwel elke bouwmarkt verkrijgbaar. Het aanbrengen van elektra in een gipsplaat is ook mogelijk. Voordat het materiaal op het frame wordt geplaatst moeten er dan openingen in het gips worden gemaakt. Ook is het verstandig enkele openingen te maken voor eventuele stopcontacten. Al deze voordelen maken dat gipsplaten nog altijd ontzettend veel gebruikt worden bij verbouwingen in en rondom het huis.

Aanschaf

Wanneer u gipsplaten en een frame wilt aanschaffen moet u altijd op zoek naar een betrouwbare aanbieder. De meeste bouwmarkten hebben een grote voorraad aan goed materieel, waaronder gips. Mocht er geen bouwmarkt voorhanden zijn in uw buurt of uw gemeente, dan zijn ook op het internet veel mogelijkheden. Er zijn diverse webwinkels die stuk voor stuk kwalitatief hoogstaande producten leveren tegen goede prijzen. Op http://www.bouwbestel.nl/ vind u bijvoorbeeld heel veel verschillende soorten gipsplaten. U kunt kiezen tussen ronde en aflopende hoeken. Ook is het mogelijk om heel specifiek de juiste afmetingen te kiezen. Voor extra informatie kunt u op de site terecht. Met al meer dan 25 jaar bouwervaring zijn de medewerkers gemakkelijk in staat om al uw vragen snel en zorgvuldig te beantwoorden. Wacht dus niet langer en neem vandaag nog een kijkje op de website. Veel succes met het bouwen van uw nieuwe kamer!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn