Horlogeband

Vandaag de dag dragen weinig jongeren nog echte accessoires. Meiden dragen af en toe nog wel eens oorbellen of een ketting maar armbanden, ringen, en andere versierselen verdwijnen langzamerhand. Dat is, met uitzondering van het horloge. Vanaf het begin van de twintigste eeuw maakt het polshorloge haar opmars in de westerse wereld en ze is niet te stoppen. De klok, in combinatie met een elegante horlogeband, is nog altijd een prachtig accessoire. Een mooi horloge begint altijd met een bijpassende horlogeband. Hier is als individu ook de eigen persoonlijkheid in te verwerken. Een horlogeband heeft diverse kenmerken:

  • Het materiaal
  • De kleur
  • De breedte

Allereerst is het materiaal natuurlijk erg kenmerkend voor een horlogebandje. De meeste bandjes worden gemaakt van leer, rubber of metaal. Deze materialen spreken allemaal zeer voor zich, iedereen kan zich redelijk voorstellen hoe een horlogeband gemaakt van deze materialen eruit ziet. De materialen hebben wel allemaal verschillende kenmerken. Zo is leer bijvoorbeeld heel licht op de huid. Wel zijn deze horlogebanden erg gevoelig voor water en transpiratie. Grote verschillen in buitentemperatuur kunnen het materiaal ook aantasten. Rubberen banden zijn vaak erg comfortabel. Dankzij het soepel materiaal zijn ze eenvoudig te dragen en veroorzaken ze weinig irritatie. Een nadeel van dit type banden is dat bij de kleinste beschadiging de band helemaal door kan scheuren. Metalen banden zijn sterk en duurzaam. Ze kunnen gebruikt worden voor horloges die veel en intensief gedragen worden. Nu helemaal helder is welke materialen gebruikt kunnen worden stappen we over naar de kleur. De kleur is natuurlijk erg persoonlijk. De meeste mannen kiezen voor een wat donkerdere kleur. Bruin, zwart, en blauw worden veel gekozen. Leeftijd is hier natuurlijk sterk aan gekoppeld. Wanneer de horlogeband een stuk stijlvoller moet zijn, wordt vaak gekozen voor een wat minder opvallende kleur. Dames kiezen vaak een lichtere kleur. Wit, roze of soms zelfs groen wordt veel gedragen. Ook de materialen die de dames gebruiken kan anders zijn. Waar de meeste mannen kiezen voor een metalen of lederen horlogebandje, kunnen vrouwen ook met rubber vaak prima uit de voeten. Tot slot is er de breedte. Elke horlogeband heeft een bepaalde breedte. Deze is belangrijk om te bepalen welke band je kunt gebruiken voor welk klokje. Niet elke horlogeband past bij elke klok, dus goed vooronderzoek is noodzakelijk.

Welke horlogeband past op mijn horloge?

Voordat een horlogeband wordt aangeschaft moet eerst goed gecontroleerd worden of deze geschikt is voor de klok waaraan hij bevestigd moet worden. Er zijn twee dingen waar je op kunt letten. In de eerste plaats is er natuurlijk de stijl van de band. Hiernaast is ook de breedte van de band belangrijk. De stijl van de horlogeband is natuurlijk puur visueel. Niet elk materiaal of elke kleur past bij elke klok. Hierin kan een deskundige je goed adviseren. Wanneer je hier weinig verstand van hebt en geen kenner wilt raadplegen is het ook mogelijk om een compleet horloge aan te schaffen. Je bent dan sneller klaar wat betreft kleur- en materiaalcombinaties. Ten tweede is er de breedte van een band. Deze breedte kan sterk variëren. Dit kan hele praktische problemen opleveren. Sommige klokken hebben maar een beperkte ruimte voor de band, de band kan dus te dik zijn. Ook kan het voorkomen dat de band te dun is, waardoor de klok niet goed vastgezet kan worden. Gelukkig is de breedte van een horlogeband wel vrij eenvoudig te meten. Eerst wordt deze losgemaakt en uitgestrekt, vervolgens wordt hij gemeten. Hierna wordt de klok gemeten en gekeken of beide bij elkaar passen. Wanneer de band te dik is, kan deze worden bijgesneden, maar dat is geen eenvoudige taak. Hier moet een vakman aan te pas komen. Wanneer een band te dun is, kan hier niet veel aan gedaan worden. Er zit dan niet veel anders op dan een andere horlogeband uit te zoeken. Het is daarom slim om voor de aanschaf van een horloge goed uit te zoeken welke band hier op moet komen.

De NATO band

Er is één bepaalde soort horlogeband, de NATO band, die wat extra uitleg vereist. Een NATO bandje is meestal gemaakt van nylon. De band is genoemd naar een bepaald NATO stock number, waarmee het bandje bij de North Atlantic Treaty Organization bekend is. Deze band is gemaakt voor Britse militairen en de originele band moet aan strenge eisen voldoen. Officieel is dit bandje in één kleur beschikbaar: grijs. Ook is er één breedte beschikbaar: 20 mm. Aan de horlogeband zitten harde onderdelen, gemaakt van koper. Het doel van deze specifieke band is om het horloge zo comfortabel mogelijk aan de arm te kunnen dragen. Tijdens de strijd mag he accessoire natuurlijk geen hinder opleveren voor de militairen. Het materiaal droogt heel erg snel, waardoor het niet gaat schuren over de huid. Uiteraard is het horloge ook niet te zien van een afstand, er zitten geen glinsteren onderdelen op. Zelfs wanneer de horlogeband helemaal doorweekt is kan het horloge toch met comfort gedragen worden. Het kan soms best lastig zijn om een NATO bandje los te krijgen. Hiervoor is een bepaalde techniek nodig. Nu je iets meer op de hoogte bent van de diverse opties wordt het een stuk gemakkelijker een nieuw horlogeband te bestellen. Er zijn natuurlijk erg veel aanbieders, waarvan het merendeel zich tegenwoordig online bevindt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Horlogebanden Specialist. Op hun website http://www.dehorlogebandenspecialist.nl/, heb je keuze uit tientallen merken en materialen. Wacht niet langer!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn