Ik moet een VCA cursus volgen, maar wat is dat eigenlijk?

VCA staat voor;

  • veiligheid
  • gezondheid
  • Milieu Checklist Aannemers.

Een hele mond vol, maar een VCA cursus zorgt er dus eigenlijk voor dat je als aannemer kunt aantonen dat je weet hoe de veiligheid, gezondheid en milieu eisen werken, en dat je deze tijdens je werkzaamheden kunt uitvoeren. Uiteraard wordt er tijdens de VCA cursus ook extra aandacht besteed aan veiligheid, want veiligheid is iets wat hoog in het vaandel staat. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen basisveiligheid, welke voor operationeel medewerkers voldoende is, en VOL-VCA waarbij VOL eenvoudig Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden inhoudt. Het VOL-VCA certificaat is tien jaar geldig en hoeft dus niet elk jaar vernieuwd te worden. Je hebt de grootste kans dus dat je een VCA cursus moet doen. Dat kan bij VCA Poort Opleidingscentrum (westpoort.nl), zij bieden de VCA basiscursus en het examen aan in Amsterdam, Den Bosch en Waddinxveen.

Ik moet een VCA cursus doen

Wanneer je een VCA cursus moet doen, kan het soms zijn dat je tegen taalverschillen aanloopt. Dat is geen enkel probleem bij VCA Poort, hier kan je namelijk het VOL-VCA afleggen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. De VCA basis kan je naast in Nederlands in veel meer talen afleggen; Frans, Duits, Slowaaks, Pools, Roemeens, Engels, Turks en Pools. Mocht je dus denken een probleem te hebben met het Nederlands, kan het verstandig zijn om dit aan te geven aan je leidinggevende zodat deze kan informeren of ze je in je moedertaal kunnen helpen. Het volgen van een VCA cursus kan verplicht zijn, dus het is aannemelijk dat je baas zal informeren naar de talen waarin deze afgenomen zal worden. Toch is het verstandig om dit aan te kaarten bij je baas, ook als je kennis van de Nederlandse taal wel goed is. Dan kan het alsnog verstandig zijn om aan het einde van de VCA cursus het examen in je eigen taal af te leggen. Op die manier zal je ontlopen dat je kleine misvattingen over het hoofd ziet. Je zal je examen maar niet halen aan het einde van je VCA cursus omdat je een aantal dingen verkeerd begrepen hebt in het Nederlands.

Waarom is het belangrijk om een VCA, BHV of EHBO cursus te volgen?

Het kan in bepaalde gevallen verplicht zijn om een bepaalde cursus te volgen. Toch kan het ook op vrijwillige basis zo zijn dat je een cursus wilt gaan volgen. Wanneer je vaak werkt met gevaarlijke stoffen, is het ook niet vreemd dat je wilt weten met wat voor stoffen je werkt, hoe je om moet gaan met deze stoffen om het veilig te houden en dat je wilt weten wat je moet doen als er onverhoopt iets misloopt met deze stoffen. Zo zal het binnen veel bedrijfstakken zijn, want zelfs wanneer je kleermaker bent kunnen er ongevallen plaatsvinden. De kans is aanzienlijk kleiner dan wanneer je op een bouwplaats werkt. Maar de veiligheidseisen zijn ook anders. Het is daarom zaak dat je op de hoogte bent van de zaken die je moet weten om veilig te kunnen werken – waar je dan ook werkt of waarmee je dan ook werkt. Veiligheid staat bovenaan het vaandel, dat is zo bij een EHBO, BVH en VCA cursus. In alle gevallen is het eerste wat je leert dat je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen het aller-allerbelangrijkste is. Daarna zal je naar gelang de situatie actie moeten ondernemen, en als je op cursus geweest bent zal je weten welke acties dat zijn om de situatie veilig te houden of veiliger te maken.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn