Ontdek of je een gezond gewicht hebt door je bmi te berekenen

De relatie tussen de lengte en je gewicht zegt veel over of je al dan niet een gezond gewicht hebt. Dat is natuurlijk logisch, want een x aantal kilo’s wordt op verschillende manieren gedistribueerd bij mensen van uiteenlopende lengtes. 90 kilo dat verspreid moet worden over een lichaam van 160 centimeter lang, heeft natuurlijk een ander effect dan wanneer je diezelfde 90 kilo verspreidt over een lichaam van 2 meter. Bij de eerste zal die 90 kilo duiden op ernstig overgewicht, terwijl de tweede een gezond gewicht heeft. Of je al dan niet binnen de gezonde parameters valt, kun je makkelijk ontdekken door je bmi te berekenen via berekenen.nl. Deze site helpt je om via een simpele calculator inzicht te bieden in de relatie tussen jouw lengte en je gewicht. Weten dat je 75 kilo weegt vertelt je natuurlijk helemaal niets over de gezondheid van dit aantal kilo’s. Het feit dat je vriendin slechts 60 kilo weegt kan niet leiden tot de conclusie dat jij dus 15 kilo te zwaar bent. Het kan bijvoorbeeld net zo goed zijn dat je vriendin 15 kilo te licht is. We moeten allereerst weten of jij een man bent of een vrouw, want een man van 75 kilo is natuurlijk wat anders dan een vrouw van 75 kilo. Daarnaast speelt ook je leeftijd een rol en natuurlijk is de lengte een hele belangrijke factor zoals we hierboven al hebben beschreven. Als jouw vriendin met 60 kilo een lengte heeft van 150 centimeter, terwijl jij met je 75 kilo een lengte hebt van 190 centimeter, dan is degene met een ongezond gewicht waarschijnlijk je vriendin. Want als je een bmi gaat berekenen voor een vrouw met een lengte van 150 centimeter en een gewicht van 60 kilo, dan kom je uit op een bmi van 26,7. Dat ligt dus boven de gezonde grens van 25 en duidt op overgewicht. Terwijl jij, met 15 kilo extra, volgens het bmi een gezond gewicht hebt. Dat komt dus omdat je langer bent.

Houd rekening met de uitzonderingen als je je bmi gaat berekenen

Door je bmi te berekenen kom je niet eenduidig te weten of je al dan niet een gezond gewicht hebt. Je vriendin kan bijvoorbeeld een sportfanaat zijn en heel gespierd zijn. Daardoor wordt ze ook zwaarder en dat heeft een impact op de bmi. Een bmi maakt geen onderscheid tussen vetmassa of spiermassa. Het kijkt puur naar het aantal kilo’s. Daarom kan een bodybuilder als ongezond worden bestempeld, want de spieren zorgen ervoor dat het gewicht van de bodybuilder toeneemt. Spieren zijn zwaarder dan vet en dus heb je als fanatieke sporter al snel een te hoog bmi. Houd daar dus altijd rekening mee als je je bmi gaat berekenen. Het is een indicatie, maar zeker geen definitief gegeven.

De verschillende categorieën behorende bij bmi waardes

Om de resultaten inzichtelijk te maken worden de scores van een bmi verdeeld over 5 categorieën. Dit zijn: 

  • Ondergewicht
  • Normaal gewicht 
  • Overgewicht 
  • Ernstig overgewicht 
  • Ziekelijk overgewicht

Als je je bmi gaat berekenen via de site, zie je ook meteen in welke categorie jij valt met je score. Mocht je dus een bmi berekenen en ontdekken dat je te zwaar of te licht bent, dan kun je maatregelen treffen om ofwel aan te komen of af te vallen. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn