Op zoek naar haardhout

In de vorige herfst was ik voor de eerste keer in mijn leven op zoek naar haardhout. Wij hebben in de zomer daarvoor namelijk een grote open haard gebouwd. Het idee daarvan was dat mijn vrouw en ik in de winter met onze kinderen daar gezellig omheen konden zitten. Behalve een open haard hebben wij een HR-ketel, dus de open haard dient in de eerste plaats als sfeermaker, niet als verwarming. Een open haard heeft ook zo’n laag rendement dat het niet geschikt is als enige verwarming. Toen de herfst eenmaal aanbrak was het tijd om haardhout te zoeken. Ik had hier geen ervaring in, en besloot dus de buurman te vragen. Deze zei dat hij zijn haardhout altijd haalt bij het benzinestation. Daar staan in de herfst en de winter zakken die je zo mee kan nemen. Ik ben hierlangs gereden en heb twee van die zakken gekocht. Ik schrok nogal van de prijs van deze zakken, maar besloot om ze ondanks dat ze zo duur waren toch maar mee te nemen. Eenmaal thuisgekomen bleken ze te groot om zo in de open haard te krijgen. Ik heb ze daarom eerst nog in kleinere stukjes moeten hakken, wat een heel gedoe was. Uiteindelijk is het gelukt en kon ik ze aansteken. Dit ging erg lastig. Toen ze eenmaal aan waren viel me meteen op dat er ontzettend veel rook vrij kwam. Dit leek me niet goed voor de schoorsteen, en bovendien niet goed voor het milieu. Ik ging op internet om te kijken waar dit aan kon liggen. Hier kwam ik erachter dat veel rook bij het verbranden van haardhout duidt op een hoog vochtpercentage. Dit zorgt ervoor dat er veel fijnstof vrijkomt, wat zowel de lucht als de schoorsteen vervuilt. Op het etiket stond echter wel dat het haardhout in een oven gedroogd was. Ik reed terug naar het benzinestation om te vragen of het normaal is dat ovengedroogd hout zoveel rook oplevert. Hier zag ik tot mijn verbazing dat de zakken gewoon buiten stonden, waardoor ze misschien natgeregend zijn. Na dat te hebben gezien besloot ik om een andere manier te vinden om in het vervolg aan haardhout te komen.

Haardhout bij De Haardhouthandelaar

Na wat surfen op het internet stuitte ik op de website www.dehaardhouthandelaar.nl. Hier vond ik drie soorten haardhout: eikenhout, essenhout en berkenhout. Ook hadden ze mixhout, wat meerdere houtsoorten bevat. Bovendien verkochten ze briketten en houtpellets. Op de website kon ik uitgebreid lezen over de voor- en nadelen van deze soorten haardhout. Ook las ik dat al het haardhout gedroogd is doordat het een paar dagen in de oven heeft gelegen. Omdat ik niet goed wist welke soort haardhout goed past bij mijn open haard, en omdat ik zeker wilde weten dat het hout niet gewoon ergens anders was natgeregend, besloot ik contact op te nemen met De Haardhouthandelaar. Op de website stond een telefoonnummer dat ik heb gebeld. Ik kreeg een hele vriendelijke medewerkster aan de telefoon die me met al mijn vragen geholpen heeft. Ze zei dat harde houtsoorten het meest geschikt zijn voor grote open haarden, omdat deze langzaam en geleidelijk opbranden. Zachte soorten haardhout daarentegen, zoals berkenhout, branden snel op en geven een grote vlam. Dit wil je natuurlijk niet hebben bij een open haard. Omdat mijn open haard zo groot is raadde ze eikenhout aan. Verder verzekerde ze me ervan dat het haardhout van de Haardhouthandelaar een laag vochtpercentage heeft, van zelfs onder de 20 procent. Dit klonk betrouwbaar, dus ik besloot hier een kuub van te bestellen. Ook heb ik er wat aanmaakblokjes bij besteld. De stukjes hout die ik ontving waren klein genoeg om meteen in de open haard te kunnen, wat me veel werk scheelde. Het hout ging bovendien gemakkelijk aan met de aanmaakblokjes. We hebben meteen die eerste avond heerlijk genoten van een knisperend vuurtje.

Tevreden over de service

Sinds die eerste keer haal ik al mijn hout bij De Haardhouthandelaar. Ik ben namelijk erg tevreden over de service van dit bedrijf. Het is gemakkelijk om van huis uit het assortiment te kunnen bekijken en te kunnen bestellen. Vervolgens kan ik online betalen met iDEAL, wat ik een fijne betaalmethode vind. Ook naar het bezorgen heb je vervolgens geen omkijken meer. Als je voor vijf uur besteld, heb je je hout de volgende dag nog binnen. Ik word de dag voor de bestelling keurig gemaild over het geschatte tijdstip, maar hoef dan niet aanwezig te zijn. De bezorger zet het hout namelijk gewoon onder mijn carport, waar het niet nat kan worden. Deze bezorgdienst is bovendien volledig gratis. Een ander voordeel is dat je de producten nog tot 14 dagen na aankoop kan retourneren. Dit is nog eens handig geweest toen ik een keer per ongeluk berkenhout in plaats van eikenhout had besteld. Bovendien heeft De Houthandelaar een spaarsysteem waar ik aardig wat geld mee bespaar. Bij elke aankoop krijg je namelijk zogenaamde brandpunten, die ik later in kan leveren voor een korting op de volgende producten. Ook krijg je brandpunten door vrienden in te lichten over De Houtmakelaar, indien ze er iets kopen. Uiteraard heb ik mijn buurman ingelicht over het droge en voordelige hout van De Houtmakelaar na het akkefietje met het hout van het benzinestation. Ook hij koopt daarom tegenwoordig zijn hout van dit bedrijf, en is er net zo tevreden over als ik.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn