Overweeg jij een warmtepomp voor jouw huis?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzamere manieren om hun huis te verwarmen en een warmtepomp is een van de manieren om dit te doen. Voordat je nu meteen een exemplaar aan gaat schaffen, is het belangrijk om eerst na te gaan of jouw woning hier wel geschikt voor is en zo ja, welke variant je dan het beste kunt kiezen. Het zou immers zonde zijn om te investeren in de aanschaf van een warmtepomp om er vervolgens achter te komen dat dit in jouw huis helemaal niet goed werkt.

Is jouw huis geschikt?

Het eerste wat je jezelf af moet vragen als jij naar alternatieve vormen van verwarming zoekt, is nagaan waar jouw huis wel of niet geschikt voor is. Het vermogen van een warmtepomp is niet zo hoog als dat van een cv-ketel, daardoor werkt deze vaak niet goed in huizen die niet goed geïsoleerd zijn. De pomp krijgt het dan gewoon niet warm genoeg en dus heb je er dan ook niet veel aan in de winter. De isolatie moet dus goed in orde zijn, zodat er geen warmte weglekt. Ook dubbel of triple glas is hierbij van belang, want de ramen zijn ook echt plekken waar je warmte kwijtraakt. Een warmtepomp is dus alleen een geschikte optie voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Daarnaast is het belangrijk om nog een punt in de gaten te houden, namelijk welke variant je koopt. Er zijn pompen te koop die volledig op stroom werken en deze kunnen voor sommige huizen echt geschikt zijn. Bijvoorbeeld voor nieuwbouw, waarbij de isolatie uitstekend in orde is. Maar voor veel andere woningen is een hybride warmtepomp een beter idee. Het is dus aan te raden om advies in te winnen voordat je stappen zet op dit gebied, zodat je zeker weet dat je de juiste keus maakt.

Hybride warmtepomp in jouw woning

Als we het hebben over een hybride model, wat houdt dit dan precies in? Een dergelijke warmtepomp wordt geïnstalleerd in verbinding met jouw cv-ketel, waardoor je altijd op je oude systeem terug kunt vallen. Dit is vooral belangrijk voor de erg koude dagen, het zal voor de pomp dan te lastig zijn om jouw huis helemaal warm te krijgen. Je cv-ketel kan het verwarmen dan overnemen. Als je dit nog steeds achter de hand moet houden, waarom zou je dan überhaupt kiezen voor het kopen van een hybride warmtepomp? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • je gasverbruik en dus ook je gasrekening wordt een stuk lager
  • je verwarmt op een duurzamere manier
  • je cv-ketel zal een langere levensduur hebben, doordat deze minder gebruikt wordt

Je kunt dus behoorlijk besparen, helemaal aangezien de verwachting is dat gas de komende jaren alleen maar duurder zal worden. Natuurlijk moet je wel eerst investeren in de aanschaf van dit nieuwe hybride verwarmingssysteem, maar door subsidies die je hiervoor kunt krijgen en de besparing die het je oplevert, heb je de aankoop vaak al in zeven jaar terugverdiend en daarna blijf je besparen! Wil jij een hybride warmtepomp kopen, vraag dan eens aan hallostroom of jouw woning hiervoor geschikt is!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn