Rijangst

RijangstRijangst is iets heel vervelends om last van te hebben en het spreekt voor zich dat jij hier graag weer vanaf wilt komen. Heel soms gebeurt het dat mensen hier al last van hebben nog voordat zij zelf ook maar eenmaal achter het stuur of op de motor hebben plaatsgenomen. Maar in de meeste gevallen is het iets dat pas later ontstaat. Je hebt jaren zonder problemen gereden, er was geen vuiltje aan de lucht. En dan opeens, als je er alleen maar aan denkt om de weg op te gaan krijg je het al Spaans benauwd. Rijangst is dan waar jij last van hebt, dat zal snel genoeg duidelijk zijn. Maar hoe kom je hier aan en nog belangrijker, hoe kom je hier weer vanaf? Deze angst is iets wat zich vaak ontwikkelt na een specifieke gebeurtenis. Als het gaat om motorrijders, dan kunnen er bijvoorbeeld de volgende oorzaken zijn:

  • een valpartij of een slip
  • het zien van een ongeluk
  • het zelf betrokken zijn bij een ongeluk

Als je direct na een van bovenstaande zaken angstig wordt om de weg op te gaan, dan is het meteen wel duidelijk dat het om Rijangst gaat. Maar wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat dit ook pas later kan ontstaan. Je denkt dat je helemaal geen last hebt gehad van het gebeuren en dan plotseling merk je dat je angstig op je motor stapt.

Rijangst speelt op

Wanneer speelt die Rijangst dan op? Dit kan getriggerd worden door iets. Een factor kan het weer zijn. Stond er bijvoorbeeld een harde wind op het moment dat jij viel of regende het hard toen jij slipte? Dan kan het maar zo zijn dat jij bij vergelijkbare weersomstandigheden opeens angstgevoelens krijgt, terwijl je daar eerder nooit last van hebt gehad. Rijangst kan zich ook onderweg opeens voordoen, als jij bijvoorbeeld een verkeerssituatie meemaakt die lijkt op de situatie van jouw negatieve ervaring of als je weer langs die ene plek moet of een plek die daar heel erg veel op lijkt. Je kunt dan direct na het gebeuren denken dat je er niets aan over hebt gehouden, maar de Rijangst kan dus in een later stadium plotseling opspelen. Het is in feite een onverwerkt trauma, dus je zult hier op de een of andere manier wel mee aan de slag moeten, wil jij nog in staat zijn om zelf weer op de motor te stappen.

Schakel hulp in

Zelf kom je niet zomaar weer hier overheen. Rijangst verhelpen gaat het best als je hier specialistische hulp voor inschakelt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij Verkeerstraining Nederland, zij kunnen jou helpen om van je trauma en je angst af te komen, zodat je weer met plezier op je motor stapt! Hoe doen zij dit nu? Als eerste wordt er begonnen met een intakegesprek, hierin komen zaken aan de orde als de oorzaak van de Rijangst die je ervaart en wat jouw wensen en doelen zijn. Op basis hiervan wordt een plan opgesteld, waarmee jullie aan de slag kunnen gaan. Hoe lang het duurt om jou je rijplezier terug te geven, dat is vooraf vaak lastig in te schatten. Dit verschilt namelijk sterk per persoon, sommige mensen doorlopen de stappen heel snel en voelen zich al in korte tijd weer helemaal senang op hun motor, terwijl anderen hier gewoon veel meer tijd voor nodig hebben. Bij Verkeerstraining Nederland weten ze hier alles van, zoals je kunt lezen op Verkeerstraining.nl. Zij weten hoe belangrijk het is dat jij zelf de controle houdt, om je zo prettig te voelen en je Rijangst echt effectief aan te kunnen pakken!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn