Waarom een aed defibrillator levens redt

Elk jaar worden duizenden mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een hartstilstand kan iedereen overkomen, van jonge kinderen op school tot volwassenen als ze thuis zijn, werken of zich op openbare plaatsen bevinden. Als slachtoffers niet goed worden behandeld, zijn hartstilstanden dodelijk. Cijfers van de British Heart Foundation laten zien dat slechts één op de tien slachtoffers een hartstilstand overleeft. En er zijn een paar redenen voor dit betreurenswaardige cijfer – namelijk het gebrek aan opleiding, training en geen aed defibrillator ter beschikking hebben. In dit artikel wordt samengevat hoe groot het verschil kan zijn door een aed defibrillator als effectief reanimatiemiddel te gebruiken. Laten we, voordat we beginnen, een algemene misvatting de wereld uit helpen, namelijk het verschil tussen een hartstilstand en hartaanvallen. Een hartaanval is wanneer de toevoer van bloed naar een deel van het hart stopt, waardoor een deel van de hartspier sterft. Een hartstilstand is wanneer het hart, als gevolg van een elektrische storing, volledig stopt met kloppen. Vermoedelijk wil je niet weten hoeveel mensen er jaarlijks overlijden aan een plotselinge hartstilstand, maar we gaan het toch vertellen.

  • Elke week sterven er 12 mensen onder de leeftijd van 35 aan plotselinge hartstilstand.
  • Daarnaast sterven er jaarlijks 270 kinderen aan een plotselinge hartstilstand op schoolterreinen.
  • Van de duizenden hartstilstanden buiten het ziekenhuis waar in het begin van dit artikel naar verwezen wordt, doet voor 80% de hartstilstand zich thuis voor en de overige 20% op openbare plaatsen waar het slachtoffer, door gebrek aan de nabijheid van een aed defibrillator, het grootste risico loopt op overlijden.
  • Wanneer een hartstilstand zich voordoet, is er absoluut geen tijd te verliezen. Elke minuut zonder reanimatie en defibrillatie vermindert de overlevingskans van een slachtoffer met 7 tot 10%. Het hebben van een aed defibrillator is dus erg belangrijk, want zonder aed defibrillator is 90 tot 95% van de hartstilstanden fataal.

Red een leven!

Met een beetje geluk, vind je een aed defibrillator in je buurt. Voor maximale toegankelijkheid zijn ze het meest gebruikelijk op openbare plaatsen zoals treinstations, winkelcentra, luchthavens en recreatiecentra. Defibrillators, die meestal op muren worden gemonteerd op de plaatsen waar ze het meest nodig zijn, stellen gebruikers in staat om krachtige elektrische schokken aan het hart te geven door middel van pads die op de borst dichtbij het hart worden geplaatst. Deze schokken worden defibrillatie genoemd. In een ideale wereld zou elke openbare ruimte een aed defibrillator moeten hebben en verder ook bijna overal beschikbaar moeten zijn. Helaas is dat niet het geval, ondanks dat er druk wordt uitgeoefend op instellingen zoals scholen om ze te installeren. Slechts 40% van de omstanders die getuige zijn van een hartstilstand, voert CPR (reanimatie) uit. Uit onderzoek is gebleken dat slechts vier van de tien omstanders reanimatie uitvoerden en dat 62% van de mensen toegaf niet te weten wat te doen als iemand voor hen instort na een hartaanval of hartstilstand. Reanimatie is iets dat moet worden aangeleerd, maar een aed defibrillator is gebruiksvriendelijk en leidt de gebruiker duidelijk door het hele proces.

Maak een verschil!

Als een aed defibrillator binnen 3-5 minuten na een hartstilstand wordt gebruikt, springt de overlevingskans van het slachtoffer van 6% naar 74%. Nogmaals, de cijfers ondersteunen het feit dat ze een groot verschil maken in het redden van iemands leven. In feite zijn ze, volgens AED webshop, de enige effectieve behandeling voor een persoon die een hartstilstand heeft. Alle redenen vermeld in dit artikel, zouden overtuigend genoeg moeten zijn voor mensen om actie te ondernemen, reanimatie te leren en ook voor de wijdverspreide installatie van defibrillatoren, zowel thuis als op kantoor of openbare plaatsen. Maak een verschil en bekijk het aanbod op aed-webshop.nl. 

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn