Waarom een reddingsmes in elke auto thuishoort

Veiligheid is van groot belang. Constant wordt erop gewezen door verschillende instanties en organisaties en ook de Nederlandse overheid is druk met het geven van voorlichting over veiligheid. Toch gaat het keer op keer mis. Levens gaan verloren zonder dat dit noodzakelijk geweest was. De juiste voorbereidingen maken een wereld van verschil. Wanneer je goed voorbereid bent op de mogelijke problemen en ongelukken, dan wordt het risico op overlijden aanzienlijk kleiner. Door te kijken naar waar de meeste ongelukken precies gebeuren, kun je je beter voorbereiden. In Nederland gebeuren de meeste ongelukken tijdens het werk en in het verkeer. Vooral de slachtoffers in het verkeer kunnen vaak zichzelf redden met de juiste voorbereidingen. Daarom willen we vandaag de aandacht vragen voor het reddingsmes. Een reddingsmes heeft doorgaans twee functies:

  • Gordelsnijder;
  • Ruitbreker.

Beide functies zijn bijzonder wenselijk wanneer er een ongeluk gebeurt. Raakt de auto te water, raakt de auto betrokken bij een aanrijding of moet een andere automobilist snel gered kunnen worden? Met een reddingsmes wordt het redden van levens mogelijk, ook de levens van andere mensen.

Het gebruik van een reddingsmes in de auto

Laten we beginnen met een onduidelijkheid over deze messen: het reddingsmes is geen wapen en is niet verboden. Een reddingsmes mag altijd in de auto liggen in Nederland en mag altijd gebruikt worden bij ongevallen in het verkeer. De gordelsnijder is praktisch wanneer er een aanrijding geweest is. De gordel heeft een slotfunctie. Wanneer er hard aan de gordel getrokken wordt, slaat deze op slot om de inzittenden van de auto veilig te houden. Gebeurt dit zeer tijdig, dan kun je vast komen te zitten in de gordel. Met een gordelsnijder kom je altijd de auto uit. De gordelsnijder is ook te gebruiken om andere inzittenden uit benarde situaties te halen. De ruitbreker is een ander verhaal. Het exclusievere reddingsmes (onder andere te vinden bij Knifestore: knifestore.nl) is een handige manier om de ruiten van de auto te kunnen breken. Het gaat hier om (geharde) zijruiten van de auto. Is de ruitbreker nodig om mensen uit andere auto’s te halen? Sla dan nooit de ruit in waar iemand achter zit. Sla een andere ruit in zodat je toegang krijgt tot de deur van de persoon die gered moet worden. Zie je een situatie waarin iemand gered moet worden, vergeet dan niet het reddingsmes mee te nemen. Lang niet iedereen heeft een reddingsmes in de auto liggen namelijk. Het inslaan van de voorruit is niet verstandig, want dat is zo goed als onmogelijk door de gelaagde constructie van de ruit.

Ongelukken op de werkvloer

Op de werkvloer gebeuren ook veel ongelukken, maar de meeste ongelukken gebeuren juist waar mensen zelf thuis aan het werk zijn en gaan klussen. Hier geldt: heb je haast bij de klus, laat het werk dan liggen. Goede voorbereidingen, het opzoeken van het juiste gereedschap en beschermende kleding zijn van essentieel belang wanneer je de veiligheid in acht wilt houden. We raden daarom altijd aan om minstens tweemaal zoveel tijd te rekenen voor een klusje dan je echt nodig denkt te hebben. Op die manier hoef je tijdens het werken namelijk nooit haast te hebben. Het dragen van een reddingsmes tijdens de werkzaamheden rond het huis kan overigens ook een goede optie zijn. Een mes met gekarteld lemmet kan namelijk altijd uitkomst bieden op het moment dat iets echt niet gegaan is zoals het moet. Een mobiel meenemen is overigens altijd een aanrader, dan kun je om hulp vragen wanneer je gewond bent geraakt bijvoorbeeld.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn